magnolia.ro

Plante în dormitor. Da sau nu?

20 Septembrie 2018
Plante în dormitor. Da sau nu?

Se știe că prezența plantelor în orice locuință este benefică datorită faptului că, prin fotosinteză, emană oxigen și consumă dioxidul de carbon, dar și alte substanțe dăunătoare prezente în casele noastre. Acest lucru se petrece însă în prezența luminii, deci pe perioada zilei. În aceste condiții se pune întrebarea dacă este sănătos sau nu să ții plante în dormitor.

În primul rând, trebuie știut că, într-adevăr, marea majoritate a plantelor, consumă noaptea oxigen, însă cantitatea de oxigen consumată este mai mică decât am crede. Ritmul respirației plantelor este mult mai lent decât cel al fotosintezei, așa că o plantă va consuma mai puțin oxigen comparativ cu cantitatea pe care o oferă în timpul zilei.  Sigur că nu trebuie să îți transformi dormitorul într-o grădină botanică, însă una sau două plante nu îți vor pune sănătatea în pericol.

Mai mult, există plante care chiar te ajută să ai un somn mai odihnitor deoarece au capacitatea de a elibera oxigen ziua și noaptea deopotrivă și de a absorbi din încăpere o mulțime de substanțe nocive.

Printre cele mai cunoscute plante care produc și noaptea oxigen sunt Limba soacrei (Sansevieria), Aloe vera, Areca, orhideele, ficusul sau planta păianjen. Dacă așezi una dintre aceste plante în dormitor, calitatea somnului va fi mai bună deoarece calitatea aerului se va îmbunătăți considerabil.

Dintre plantele cu flori, recomandate pentru un somn mai liniștit sunt lavanda, iasomia sau gardenia. Parfumul acestora calmează și te ajută să ai un somn mai profund, deci mai odihnitor.

Spunem, așadar, da prezenței plantelor în dormitor, cu recomandarea de a le alege cu precădere pe cele care produc oxigen și pe timpul nopții.

Surse foto: Pinterest, Pixabay

Plante în dormitor. Da sau nu?Plante în dormitor. Da sau nu?Plante în dormitor. Da sau nu?Plante în dormitor. Da sau nu?