magnolia.ro

CALATHEA CROCATA

01 Aprilie 2011
CALATHEA CROCATA

Genul Calathea cuprinde circa 300 de specii permanent verzi, perene, originare din regiunile subtropicale ale Americii de Sud.  Se cultiva pentru frumusetea lor si pentru efectul decorativ caracteristic conferit de frunzele elipsoidale ; acestea prezinta pe fata superioara desene in nuante de verde inchis si verde deschis (culorile difera in functie de specie) carora le corespund pe fata inferioara frumoase desene maronii. Contrastul de culori obtinut, formele si distributia desenelor de pe frunze amintesc intr-un fel de penele de paun. Cateva specii, cum e si Calathea crocata produc si flori portocalii gratioase.
Multe dintre speciile de Calathea au fost incluse in genul Maranta, fiind foarte asemanatoare cu plantele apartinand acestui gen. Inflorescentele plantei Calathea crocata (cunoscuta si sub numele de «flacara eterna») sunt globulare, de culorile orange sau rosu, au foma ascutita, astfel incat, par a fi niste mici torte in flacari care sunt tinute in apropierea frunzelor dese.
Calathea crocata, care poate atinge 0.5 – 0.7 m, creste bine intr-un mediu umed, la lumina, dar ferita de bataia directa a razelor soarelui si la temperaturi nu mai mici de 18 grade Celsius; preferabil sa fie tinuta la temperaturi de 20 grade Celsius. De asemenea e important sa fie ferita de curentii de aer (altfel isi va pierde frunzele). Pentru a produce mai multa umiditate puteti aseza Calathea crocata pe o tava plina cu pietris ud sau pe un vas cu bile de argile umede. Administrati-i ingrasaminte lichide la fiecare 2-3 zile. Chiar si toamna si iarna, umiditatea aerului e fundamentala. In aceste anotimpuri planta nu trebuie udata abundent ci doar atat cat sa se mentina pamantul umed. Iarna e recomandabil sa fie udata cu apa calduta.
Puteti de asemenea sa-i pulverizati frunzele, astfel incat sa combateti efectul razelor soarelui asupra frunzelor crocatei. Pulverizarea plantei Calathea crocata pe timp de vara se face zilnic, cu apa nu prea rece. Pulverizarea, fiind facuta pe frunzele plantelor, va produce pete albe datorita apei dure, care se indeparteaza mai greu de pe frunze. De aceea, o solutie benefica pentru Calathea crocata ar fi stergerea frunzelor cu un burete umed.
Daca radacinile au ocupat ghiveciul, replantarea se efectueaza in martie, in perioada de repaus vegetal. Din aprilie pana in septembrie e recomandat sa o udati zilnic cand pamantul de la suprafata s-a uscat pe o adancime de 1-2 cm. Inmultirea plantei Calathea crocata se face prin divizarea frunzelor, in februarie-martie. Se scoate planta din ghiveci, se scutura putin pamantul de pe radacini, dupa care se despart fragmente dintr-o portiune cu rizom si frunze si radacini la baza. Transvazarea se face cu grija pentru a nu se rani radacinile. Fiecare diviziune se planteaza apoi in ghivece.
Asemanator tuturor plantelor originare din padurile tropicale, Calathea crocata pretinde un ambient umed si lumina « filtrata ». Daca frunzele devin palide sau prezinta « arsuri », acestea indica faptul ca planta a fost expusa prea mult direct la soare si de aceea trebuie asezata intr-un loc mai aparat. Daca marginile frunzelor se rasucesc si devin brune inseamna ca aerul este prea uscat.

CALATHEA CROCATA