magnolia.ro

Ce semnifică împodobirea mormintelor de Luminaţie

31 Octombrie 2016
Ce semnifică împodobirea mormintelor de Luminaţie

Luminaţia sau Ziua morţilor este o sărbătoare cunoscută mai ales în Transilvania, fiind preluată de la catolici. În lume, ziua de 1 noiembrie este cunoscută ca fiind Ziua tuturor sfinţilor, dar creştinii au asociat-o de-a lungul timpului cu o zi dedicată comemorării celor dispăruţi dintre noi. Iniţial era mult mai prezentă în oraşe, însă, în prezent, Luminaţia s-a extins şi în zona rurală şi este un obicei respectat de credincioşii ce aparţin tuturor confesiunilor, nu doar de către catolici.

Există mai multe tradiţii legate de Ziua morţilor. De la ajutorul dat sărmanilor şi dulciurile împărţite copiilor, la sfinţirea de către preoţi a unor colaci făcuţi de gospodine în casă pentru sufletul celor decedaţi. Însă, fără îndoială, cel mai popular obicei de Luminaţie este curăţarea mormintelor şi împodobirea lor cu flori şi lumânări, cimitirele transformându-se într-o mare de lumină şi de culoare. Pentru acest lucru, am pregătit şi noi o colecţie cu flori de Luminaţie. Printre acestea se numără buchete cu crizanteme, jerbe şi aranjamente florale.

 Nu uita însă că florile pentru Ziua Morților sunt, de regulă, diferite față de florile funerare care se oferă în momentul priveghiului sau care se pun pe mormânt imediat după înmormântare - în acea situație se oferă coroane, jerbe sau aranjamente funerare.


Dacă lumânările au rolul de a lumina calea sufletelor tot anul, florile aşezate pe mormânt sunt un simbol al aducerii aminte şi un mod de ne arăta respectul pentru cei pe care i-am pierdut, considerându-se o jertfă pentru morţii familiei.

Indiferent de obiceiuri, indiferent de credinţă, Ziua morţilor rămâne o zi respectată de foarte multă lume. E o ocazie să îi readucem aproape de noi, măcar la nivel simbolic, pe cei dragi care nu mai sunt.