Adventul este o tradiție răspândită mai ales printre credincioșii catolici și reprezintă perioada ce precede Crăciunul. Începe cu 4 duminici înainte de Crăciun şi are rolul de a vesti apropierea sărbătorii naşterii lui Iisus, cuvântul ‘adventus’ însemnând chiar ‘venire’. Cel mai pregnant simbol al acestei perioade este coroniţa de Advent. Puţini ştiu însă de unde porneşte obiceiul existenţei unei astfel de coroniţe şi care este locul în care ea trebuie să stea în casă.
Istoria coroniţei de Advent
Originea coroniţei de Advent este în Hamburg, în secolul al XIX-lea. Johann Heinrich Wichern, un tânăr pastor evanghelic a fost cel care a creat prima coroană de Advent. El avea grijă de mai mulţi copii orfani pentru care cumpărase o casă şi pe care îi învăţa o meserie. Într-un an, în apropierea Crăciunului, după multele întrebări ale copiilor referitoare la cât timp trebuie să mai aştepte până la Crăciun, pastorul hotărăşte să pună 24 de lumânări pe o roată de lemn, număr egal cu numărul zilelor rămase până la sărbătoarea Crăciunului, urmând ca fiecare copil să aprindă în fiecare zi o lumânare şi să spună rugăciuni şi cântece specifice acestei perioade. Dintre cele 24 de lumânări, 4 erau mai mari şi erau menite să fie aprinse în zilele de duminică.
Roata cu lumânări a fost agăţată de tavanul casei şi, după un timp, plăcându-le foarte mult copiilor, ei au început să o decoreze cu crenguţe de brad. În scurt timp această idee a fost adoptată de germani şi au nceput să aibă astfel de coroane în casele lor şi în biserici, obicei păstrat până în zilele noastre.
În prezent se folosesc coroniţe de dimensiuni mult mai mici, iar numărul lumânărilor s-a redus la 4, fiind numărul corespunzător celor 4 duminici de dinainte de Crăciun.
Unde trebuie aşezată coroniţa de Advent?
Urmând modelul pastorului Wichern, multă vreme coroniţa de advent a fost suspendată de tavanul casei sau de o lustră. Aşezarea ei la înălţime, deasupra capetelor celor ce locuiesc în casă, facilitează comunicarea cu divinitatea, rugăciunile familiei ce se spun la aprinderea fiecărei lumânări fiind transmise prin flacăra acestora.
Un alt loc unde coroniţa poate fi pusă este centrul mesei la care se adună familia în fiecare zi. Este un loc simbolic din fiecare casă, iar semnificaţiile sale se împletesc cu cele ale coroanei. Masa simbolizează uniunea, locul în care se adună toţi membri familiei, iar forma circulară a coroniţei semnifică tot unitatea, continuitatea, fidelitatea. Aşezată în mijlocul mesei, va deveni punctul central ce uneşte familia.
Indiferent de modificările pe care coroniţa de Advent le-a suferit de-a lungul timpului, simbolurile sale se păstrează nealterate şi este nelipsită din casa multor credincioşi care aşteaptă cu bucurie Crăciunul. Comandă online coronițe de Advent și aranjamente pentru tine și pentru cei dragi și pregătește-te de Crăciun așa cum se cuvine.