Deși multă lume are impresia că orhideea Phalenopsis trebuie mutată într-un vas mai mare imediat după ce o cumperi, lucrurile nu stau chiar așa. Nu întotdeauna un ghiveci mai mare ajută la dezvoltarea mai bună a plantelor, cu atât mai mult când vine vorba despre orhidee. Totuși, la un moment dat, orhideea va avea nevoie de mai mult spațiu, așa că iată când și cum este recomandat să îi schimbi ghiveciul.
Când se schimbă vasul la orhideea Phalaenopsis
Înainte de toate, trebuie să știi că transvazarea se face doar în perioadele în care planta nu are flori. Dacă vrei să o muți în alt vas, așteaptă să i se ofilească florile și să înceapă să dea frunze sau rădăcini noi.
Primul semnal că orhideea ta are nevoie de un ghiveci mai încăpător este umplerea vasului în întregime cu rădăcini, dar și ieșirea lor prin găurile de scurgere ale vasului. Acest lucru duce și la pierderea stabilității plantei, așa că este momentul pentru un vas mai încăpător.
Dacă rădăcinile sunt ieșite doar deasupra vasului, acest lucru este normal și nu impune mutarea orhideei într-un alt ghiveci.
Dacă rădăcinile ajung să se taseze între ele, substratul devenind insuficient pentru a păstra o oarecare distanță între rădăcini, este, de asemenea, nevoie de schimbarea vasului. Această aglomerare a rădăcinilor afectează circulația aerului în ghiveci și poate duce chiar la putrezirea rădăcinilor.
Cum se face transplantarea orhideei într-un vas mai mare
Trebuie știut că , în mediul lor natural, orhideele Phalenopsis cresc pe scoarța arborilor, nu în pâmânt, fiind plante epifite. Tocmai de aceea, și atunci când sunt transvazate într-un alt vas , trebuie folosit un substrat specific, format din scoarță vegetală. Nu folosi un alt tip de substrat pentru că șansele să pierzi planta sunt foarte mari.
Alege un vas cu diametrul cu doar 1-2 cm mai mare decât precedentul. Un vas prea mare nu va face decât să întârzie foarte mult următoarea înflorire a plantei.
Pentru o mai ușoară desprindere a rădăcinilor de pe vas și de pe substratul vechi, poți ține ghiveciul în apă timp de 1-2 ore înainte de transvazare.
Înlătură substratul vechi și curăță planta. Dacă este cazul, îndepărtează cu un cuțit sterilizat rădăcinile uscate, putrezite și frunzele îngălbenite.
Așează în noul ghiveci un strat de scoarță pentru ca orhideea să ajungă la aproximativ același nivel de plantare ca înainte.
Așează planta în ghiveci și aranjează substratul în jurul rădăcinilor, tasând ușor.
Recomandat este ca după transplantare, orhideea să fie mutată într-un loc umbrit și să nu se ude timp de 4-5 zile. Dacă rădăcinile par deshidratate, se pot face în această perioadă pulverizări fine. Abia după aceste zile de repaus, se poate relua udarea prin scufundare.