Lumea bonsailor este fascinantă, iar faptul că există atât de multe specii din care se pot realiza acești arbori în miniatură face din îngrijirea lor un subiect complex. Am adunat câteva sfaturi esențiale pe care trebuie să le știți dacă vreți să îngrijiți cu succes un bonsai de interior.
Udarea bonsaiului
o Ca regulă generală de udare, plantele trebuie udate atunci când pământul de la suprafață începe să fie uscat. Solul trebuie să fie în permanență umed, dar niciodată îmbibat cu apă. Dacă bonsaii sunt neglijați, frunzele și mlădițele tinere ale acestora vor deveni lipsite de viață, se vor usca și vor cădea.
o Udarea bonsaiului presupune mai multe lucruri. Acesta se udă pe pământ ori de câte ori se usucă la suprafață, dar o dată pe săptămână se recomandă udarea prin imersiune, adică scufundarea ghiveciului într-un vas cu apă. Bonsaiul se lasă scufundat până când pământul absoarbe apa de care are nevoie, urmând să fie scos și lăsat ca excesul de apa să se scurgă. Veți ști că bonsaiul trebuie scos din apă în momentul în care nu mai ies bule de aer din pământ, semn că toată supafața giveciului s-a umplut cu apă.
o Expunerea la temperaturi ridicate, ghivecele de mici dimensiuni sau aerul uscat pot crește pretențiile plantei față de necesarul de apă.
Umiditatea atmosferică la bonsai
o Marea majoritate a speciilor de bonsai preferă o atmosferă umedă. Nivelul optim de umiditate la bonsai depinde de temperatură: cu cât temperatura e mai ridicată, cu atât bonsaiul are nevoie de mai multă umiditate care să-i permită să se dezvolte sănătos.
o Umiditatea atmosferică poate fi creată în două moduri: fie pulverizați bonsaiul cu apă pe frunze, fie prin așezarea bonsaiului într-o tavă cu apă și petriș, astfel încât fundul ghiveciului să nu ajungă în apă, dar să se creeze un microclimat prielnic.
Lumina pentru bonsai
o Bonsaii au nevoie de lumină multă, așa că amplasarea lângă o fereastră este benefică. Nu trebuie însă lăsat în bătaia directă a soarelui, ci lumina trebuie să fie filtrată. În timpul iernii, când cantitatea de lumină este mai mică, este obligatorie amplasarea bonsaiului lângă un geam.
o Și înățimea la care este poziționat bonsaiul contează. O plantă care este așezată pe o masă va primi mai multă lumină decât una poziționată pe podea.
Fertilizarea bonsaiului
Administrarea îngrăsământului trebuie să fie regulată, ca pentru orice plantă în ghiveci, însă trebuie ținut cont de următoarele aspecte :
o Unui bonsai recent transplantat nu trebuie să i se administreze îngrășământ pentru cel puțin 3 săptămâni, până când rădăcinile noi încep să se dezvolte.
o Administrați bonsaiului fertilizantul cu precădere primăvara și vara. În sezonul rece, la fel ca la orice plantă de interior, se recomandă rărirea sau chiar întreruperea fertilizării pentru a acorda o perioadă de repaos.
o Concentrațiile mai slabe de îngrășământ sunt preferabile celor puternice care se pot depune în sol și pot crea un mediu toxic pentru rădăcinile bonsaiului.
o E preferabil să folosiți un îngrășământ pentru bonsai și nu unul universal.
Transvazarea bonsaiului
o Transplantarea plantei se realizează atunci când rădăcinile bonsaiului tind să acapareze întreg vasul. Când rădăcinile bonsaiului devin congestionate, înseamnă că nu mai există spațiu, iar pământul nu mai poate reține umiditatea, fapt ce poate afecta hrănirea plantei, deci dezvoltarea acesteia.
o Transplantarea bonsaiului presupune ca plantei să i se pună în ghiveci un pământ proaspăt, precum și tunderea rădăcinilor pentru a reduce și a controla creșterea lui.
o Verificați ca drenajul să poată fi realizat cu ușurință prin găurile de scurgere ale ghiveciului, pentru a nu exista riscul stagnării excesului de apă.
o Bonsaii tineri se replantează, de regulă, o dată la 2-3 ani, de preferat primăvara sau la începutul verii, iar exemplarele de dimensiuni mari, o data la 4-5 ani. Dacă planta are și flori, evitați transplantarea până la dispariția florilor.
Pământul pentru bonsaiul de interior
o Folosiți un substrat specific pentru bonsai. Substratul obișnuit pentru flori este prea dens și nu permite un drenaj suficient de bun pentru nevoile bonsaiului. Un pământ care se compactează și nu este aerat poate duce la putrezirea rădăcinilor.
o Substratul pentru bonsai este un amestec de turbă, nisip, argilă și este îmbogățit cu nutrienți.