Nu încape îndoială că Steaua Crăciunului, Poinsettia sau Crăciuniţa, aşa cum mai este cunoscută, este cea mai iubită plantă în perioada sărbătorilor de iarnă. Roşii, roz sau crem, crăciuniţele sunt prezente de Crăciun în aproape orice casă, făcând posibile decoruri absolut fermecătoare.
Deşi foarte apreciată, Steaua Crăciunului este considerată o plantă sensibilă, iar marea majoritate a lumii o tratează ca pe o plantă sezonieră, aruncând-o după ce începe să îşi piardă frunzele. Puţini ştiu însă ce trebuie făcut pentru ca Steaua Crăciunului să devină şi mai frumoasă în anul ce urmează.
Iată care sunt pricipalii paşi de urmat dacă vrei să te bucuri mai mulţi ani de Steaua Crăciunului:
Pentru a prelungi cât mai mult perioada de decor a Crăciuniţei, acordă atenţie udării şi locului unde este aşeazată în casă. Planta trebuie să stea la lumină, la o temperatură de 18-23 de grade Celsius, însă nu foarte aproape de o sursă de căldură. Aerul uscat va duce la deteriorarea rapidă a plantei.
În ceea ce priveşte udarea, e de preferat să se ude zilnic, cu o cantitate mică de apă. Apa în exces sau lipsa ei vor duce la pierderea plantei.
Dacă planta îşi pierde bracteele (frunzele colorate) sau tulpinile chiar încep să se înnegrească, se recomandă să i se aplice o tăiere de regenerare. Astfel, tulpinile plantei se vor scurta la 15-20 cm de sol, deasupra punctului de ramificare.
Din acest moment, Steaua Crăciunului are nevoie de o perioadă de repaus. Aceasta presupune o temperatură puţin mai scăzută şi stoparea fertilizării. Din luna aprilie se poate relua aplicarea îngrăşământului o dată la două săptămâni. În toată această perioadă va fi ţinută într-un loc luminos şi va fi udată regulat.
În luna iunie, Poinsettia poate fi scoasă afară, dar trebuie aşezată într-un loc ferit de razele directe ale soarelui. Tot acum este perioada propice pentru mutarea într-un vas mai mare, în pământ proaspăt.
La sfârşitul lunii august, planta se mută din nou în interior şi, dacă e necesar, se mai poate tunde, lăsând pe fiecare tulpină câte 3-4 frunze. Este obligatorie amplasarea ei lângă o sursă de lumină, însă, în continuare, se va feri de soare.
La începutul lunii noiembrie trebuie să înceapă un program special care va dura două luni. Pentru ca bracteele să se coloreze, Steaua Crăciunului are nevoie de un regim de lumină respectat foarte strict. Întunericul este mai important decât lumina în aceste două luni.
Planta are nevoie de 14-15 ore de întuneric în fiecare zi. În aceste ore lumina nu trebuie să ajungă deloc la plantă. O soluţie este acoperirea ei în fiecare seară (în jur de ora 17) cu un sac opac din hârtie , o cutie din carton sau cu o folie neagră. Important este ca materialul ce va feri planta de lumină să nu atingă frunzele plantei pentru a nu se deteriora. Dimineaţa, în jurul orei 8, Poinsettia trebuie descoperită şi udată corespunzător.
Urmând aceşti paşi, în luna decembrie vei avea o Stea a Crăciunului de invidiat.