Aproximativ acum 1200 de ani japonezii au integrat practica ingrijirii si cultivarii bonsaiului in cultura lor. E vorba de dorinta de perfectiune a zugravirii naturii, « incapsulata » in sufletul bonsaiului.
Termenul de bonsai e derivat din bon-sai; “bon”, fiind cuvantul japonez pt “ tava “, in timp ce “ sai “ se traduce prin “ plantare”. Bonsai e cuvantul care se foloseste atat pentru singular cat si pentru plural.
Pe parcursul multor secole, japonezii au rafinat tehnica artei bonsaiului, pana in punctul in care un specimen vechi a fost considerat si pretuit drept “obiect de familie”. Bonsaiul a fost putin cunoscut in Vest inainte de secolul al XX-lea. In 1909, a avut loc o expozitie de bonsai in Londra unde aceasta planta exotica s-a bucurat de un mare impact.
Bonsaiul de interior – creatie in miniatura in ghivece mici, prin folosirea plantelor tropicale si subtropicale, e relativ un concept nou, care la inceput nu s-a bucurat de cei entuziasmati de bonsaiul traditional deoarece acestia credeau ca nu reflcta adevaratul spirit al bonsaiului. Oricum, bonsaiul de interior s-a dezvoltat intr-atat incat si-a largit aria pana la conceptul de arta. Bonsaiul de interior e o planta de apartament, care poate fi tinuta doar temporar afara, pe perioada verii.
Unde isi are originea bonsaiul de interior?
Bonsaiul de interior isi are originea in climatul temperat fiind tuns si remodelat ca planta tropicala si subtropicala, la fel ca si Ficus benjamina sau Schefflera. Adesea, arta bonsaiului era ilustrata in multe desene si picturi japoneze, fapt ce reveleaza influenta majora a acestei plante in case, precum si in societate.
Diferenta dintre bonsaiul de interior si cel de exterior
Bonsaiul traditional rezista la temperaturile scazute din timpul iernii in climatul temperat, in timp ce plantele tropicale si subtropicale au nevoie de caldura in timpul iernii – desi unele pot sta si afara pe timpul verii daca vremea este calda.
Tehnicile de tundere si ingrijire ale celor doua tipuri de bonsai sunt similare desi cresterea bonsaiului traditional e influentata de schimbarea anotimpurilor: cresterea lor e mai activa primavara si vara decat iarna.
Atat bonsaiul de interior cat si cel de exterior au nevoie de ingrijiri speciale, inca de la achizitionarea lor intrucat multe specii de bonsai de interior care sunt crescute ca plante de apartament pot fi modificate in bonsai. Aceasta poate fi o modalitate mai putin costisitoare de a initia o colectie de bonsai de interior. Stilurile in care plantele pot fi formate sunt cam aceleasi, indiferent de tipul de bonsai.
Cresterea bonsaiului traditional e influentata semnificativ de schimbarea anotimpurilor, de temperaturile invariabile si de intensitatea luminii. O temperatura crescuta primvara, de exemplu, trebuie combinata cu o mai slaba intensitate a luminii. Pe de alta parte, bonsaiul de interior, e expus la temperaturi ridicate si putina lumina iarna. Plantele pot fi selectate astfel incat sa se adapteze acestor conditii, sa le supravietuiasca. Fie ca transformarea se produce de la bonsaiul de exterior la cel de interior, sau de la plante de apartament la bonsai de interior, aceste plante au un farmec aparte.
Bonsaiul se tine de obicei intr-o zona cu o larga expunere, dar la fel de bine puteti sa-l cresteti si intr-o zona cu plante mici. Multi amatori de bonsai de interior decid sa-l creasca prin seminte sau prin taiere. Oricum, de la seminte pana la tunderea lor, e un proces care tine cativa ani, dar rabdarea va va fi rasplatia prin obtinerea unei plante pe masura nazuintelor.
Sunt multe posibilitati de a incepe sa aveti o colectie de bonsai de interior: fie prin achizitioanrea lor de la Flower Time, fie prin modificarea plantelor de apartament.